DANTE ALIGHIERI, GUSTAVE DORE & WILLIAM BLAKE

Dante  Alighieri (Florence, 1265,  Ravenna1321) was een Italiaanse dichterschrijvermoraalfilosoof en kortstondig politicus. Zijn voornaamste werk staat bekend als La divina commedia (De goddelijke komedie). Het is een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso) 

De goddelijke komedie (La Divina Commedia) is een epos geschreven in het eerste kwart van de 14e eeuw. Het behoort tot de meest erkende meesterwerken van de westerse literaturen tot de grootste culturele prestaties van de middeleeuwen. Dante beschrijft in de Komedie zijn imaginaire reis door de drie rijken van het hiernamaals: hellouteringsberg en hemel. Een reis is het ook voor de lezer. Laat je meevoeren vanaf het beginpunt in het donkere woud tot aan het ‘hoge licht’van het Paradijs. Dante maakt de reis niet alleen, hij wordt tot de hemelpoort vergezeld door dichter Vergilius, daarna wordt hij opgevangen en begeleid door Beatrice.

Gustave Doré (Straatsburg1832 – Parijs1883) publiceerde zijn eerste geïllustreerde verhaal op zijn vijftiende. Hij werd een boekillustrator in Parijs, waar hij onder andere de werken van RabelaisBalzac en Dante van tekeningen voorzag. In 1853 werd hij gevraagd om de werken van Lord Byron te illustreren. Dit werd gevolgd door ander werk voor Britse uitgevers, waaronder een nieuwe geïllustreerde Engelse bijbel. Hij illustreerde ook een grote uitgave van The Raven van Edgar Allan Poe.

William Blake (Londen1757 – 1827) was een Engels schrijverdichtertekenaarschilder en graveur.Blake groeide op in een middenstandsgezin in Londen. Zijn vader James was van Ierse afkomst en heette eigenlijk O'Neill. De jonge William was een obstinate jongen; hij ging niet naar school en ontving zijn opleiding grotendeels van zijn moeder. Hij las alles wat los en vast zat, waaronder ShakespeareMiltonBen Jonson en de Bijbel en deed ook de nodige kennis op van Frans, Italiaans, Latijn, Grieks en Hebreeuws. Al spoedig werd zijn artistieke talent herkend en aangemoedigd. Ook bleek hij een mystieke inslag te hebben en zag visioenen, waardoor hij zich in zijn latere leven ook zou laten leiden.

info ao. wikipedia

Werken van William Blake en Gustave Doré als illustratie van de Goddelijke Komedie. Canto verwijst naar het vers.