top of page
De Hemel
DER HIMMEL ON EARTH

Een langdurig project van 1 januari 2018 

tot 31 december 2027

Tot 2028 gaat de Haagse beeldend kunstenaar en cultureel ondernemer Sis Josip - in samenwerking met vele anderen - de hemel onderzoeken en artistiek verbeelden: hoe is de hemel georganiseerd; hoe werkt de hemel; hoe ziet de hemel eruit; wat voor  een invloed  heeft de hemel op de kosmos, de aarde en op ons

 mensen.

De Harmonie tussen religie en wetenschap, een plafond fresco door Paul Troger 1733
Anker 2
Anker 3

Hildegard von Bingen

Hildegard tekening.jpg

De mens als middelpunt van het heelal.

Hildegard von Bingen

De middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) is een belangrijke inspiratiebron. Door haar bijzondere gave kon zij doormiddel van visioenen in de hemel kijken en daar verslag van doen. Dit heeft zij uitgebreid gedaan en haar waarnemingen zijn zeer goed gedocumenteerd.

Dante Alighieri
Anker 1
blakedanteportrait_0.jpg

Dante Alighieri door William Blake

Kan je de hemel uitbeelden zonder de hel? Dat kan maar daarmee doe je beide de hel en de hemel te kort en geef je geen volledig beeld van gene zijde. Dante Alighieri (1265-1321) geeft in zijn Goddelijke Komedie een geniale inkijk in de hel, de louteringsberg (vagevuur) en de hemel en vooral in de pelgrimstocht door die werelden. Zowel Gustave Dore´ als William Blake brengen ons voorstellingsvermogen in beweging met hun geweldige afbeeldingen van Dante zijn indrukwekkende meesterwerk.

Sis Josip galerie
HENOCH
Figures_God_took_Enoch.jpg

Illustratie van Henoch die ten hemel vaart uit Figures de la Bible (1728).

Het project Der Himmel on Earth, heeft als doel: mystieke, religieuze ervaringen te verbeelden in moderne beeldende kunst, muziek en andere uitdrukkingsvormen om te laten zien dat de mens in eerste instantie een afspiegeling is van God en geen opgewaardeerde aap.

Der Himmel on Earth legt zich toe op westerse esoterie en mystiek binnen de Joods-christelijke traditie en met name het Rooms-Katholieke geloof, maar gaat zich ook breder oriënteren.

Henoch wandelt met God en dan is hij niet meer, want God heeft hem weggenomen. (De Naardense Bijbel, Genesis 5:24)

Een zin uit de Bijbel die verwijst naar de figuur Henoch maar in de Joods en Ethiopisch mystiek zijn er verschillende boeken over Henoch waarin de hemel uitgebreid beschreven word. 

De reikwijdte, de gedetailleerdheid, de organisatie en de hiërarchie van de hemel krijgen een eigen dynamiek 

Het Gouden Vierkant ben jij, voor mij, voor ons. Het eerste deelproject waar publiek-participatie mogelijk is. Het 3 dimensionale eindwerk laat een grote liefde en betrokkenheid zien.
SIS JOSIP GALERIE

In het prachtig gerenoveerde monumentale art-nouveau pand uit 1904 van architect Louis de Wolf is het voormalige 'expositielokaal' nu Sis Josip Galerie. Sis Josip Galerie die Conti Hermenet (1960-2017) met veel bezieling heeft beheerd, staat vanaf heden in dienst van Der Himmel on Earth voor ontvangst, ideeontwikkeling, presentatie en uiteindelijk een stukje hemel. Er komt een beperkte mogelijkheid voor artist in residence.

SIS JOSIP

Sis Josip (Amsterdam 1959) woont en werkt sinds 1981 in Den Haag.

Naast het maken van realistische olieverf schilderijen en vele culturele projecten realiseer hij grote artistieke projecten.

De zoektocht naar Onvoorwaardelijke Schoonheid (2003-2010) heeft hem bijzondere inzichten gegeven, speciale samenwerkingen en prachtige werken opgeleverd.

Der Himmel on Earth waar hij op 1 januari 2018 mee begonnen is en tot 31 december 2017 duurt belooft dit in reikwijdte en intentie te gaan overtreffen.

Foto Philine van den Hul
Contact

CONTACT

 06-55862386

info@sisjosip.nl

Hoogstraat 9

2513 AN Den Haag

  • Black Facebook Icon
bottom of page