top of page

De Dans der Deugden

Op zaterdag 23 juni 2018 tussen 19.30 en 20.30 uur in Sis Josip Galerie speelt Dans der Deugden

De Dans der Deugden is het tweede publieksproject van Der Himmel on Earth,

een poging van Sis Josip om in de komende 10 jaar uit te beelden hoe de hemel eruit ziet.

 

De Dans der Deugden is gebaseerd op de deugden leer van Hildegard von Bingen,

een mystica uit de 12de eeuw die inzicht had in de hemel.

 

De Dans der Deugden is een dans uitvoering waar Styliana Apostolou (Lima Cyprus 1995) danst

op de indringende geluiden van de elektrische cello bespeelt Sis Josip (Amsterdam 1959).

Sis Josip speelt electrische cello en Styliana Apostolou danst.

 

In Liber Vitae Meritorum voert Hildegard von Bingen (1098- 1197) 35 deugden en ondeugden op.

 

In De Dans der Deugden bewerkt Sis Josip en Styliana Apostolou 4 deugden en ondeugden tot een dansvoorstelling die elk een verscheurde dualiteit uitdrukken. Hildegard von Bingen is net als de Boeddha een voorstander van de weg van het midden die leidt tot verlichting en uiteindelijk tot God. Het doel van de deugde paren is dus niet het een of het ander te bereiken maar het midden te vinden. Hiervoor is een dagelijkse strijd nodig om je te verheffen en niet af te zakken naar de ondeugd.

 

En belangrijk deugden paar dat von Bingen beschrijft en zeer actueel is: deugd: verlangen naar het hemelse, ondeugd: bezorgdheid voor het aardse. Wat een radicale andere benadering is van veel problemen die heden ten dage besproken worden.

 

De Dans der Deugden bestaat uit 4 in elkaar overgaande delen:

  • Liefde en afgunst.

  • Hemelse vreugde en smart.

  • Kuisheid en wellust.

  • Overwinning en lafheid.

Elke dans deel begint vanuit een harmonieuze stilte: de deugd, waarna de dans zich ontwikkeld via de harmonie van het midden naar uiteindelijk de chaos van de ondeugd.

Sis Josip (Amsterdam 1959) is beeldend kunstenaar en cultureel ondernemer, naast zijn olieverfschilderijen maak hij installatie, performance en langdurige artistieke projecten.

Der Himmel on Earth. Vanaf 1 januari 2018 gaat Sis Josip de komende 10 jaar - in samenwerking met vele anderen - de hemel onderzoeken en artistiek verbeelden: hoe is de hemel georganiseerd; hoe werkt de hemel; hoe ziet de hemel eruit; wat voor een invloed heeft de hemel op de kosmos, de aarde en op ons mensen.

Begin maart werd het eerste kunstwerk, ‘De Zuil van het Goede’ gebaseerd op visioenen van Hildegard von Bingen gepresenteerd tijdens een discussieavond. De Dans de Deugden is het tweede kunstwerk in de serie.

 

Styliana Apostolou (Lima Cyprus 1995)

Styliana studeerde ballet vanaf zeer jonge leeftijd, later getraind in hedendaagse en improvisatietechnieken. Ze studeerde op Codarts Rotterdam en volgde vervolgens de freelance route. Ze is geïnspireerd door vechtkunst filosofieën en het onderzoek naar momentum, dierlijk gedrag en humanisme in beweging.

Haar eerste geografie en dans was 'Spiral of Traps' voor de tentoonstelling 'Out of Home' (2017) over de donkere nacht van de ziel, een persoonlijk gevecht en een reis naar loslaten en één worden met de bron.

bottom of page